Založ si blog

Celé Slovensko – ako by nemalo vyzerať vítanie turistov

Video všetkých slovenských hradov, zámkov, zrúcanín, zaniknutých hradov a pevností si môžete pozrieť tu:

https://youtu.be/cNvyGOtdQxM

 

Pred časom som písala o tom, ako sme so synom navštívili všetky hrady a zámky na Slovensku: https://hilda.blog.pravda.sk/2021/08/26/cele-slovensko-hrady-zamky-zrucaniny-zaniknue-hrady-a-pevnosti/

 

Rada by som ešte pridala pár postrehov z našich ciest k niektorým hradom:

Tornaľský hrad Tornaľa

Nachádza sa v mestskom parku Zoltánka v centre mesta Tornaľa. Ľahko dostupné, pekné miesto. Žiaľ, nevedie k nemu žiadna informačná tabuľa, okolie zrúcaniny je zarastené, plné odpadkov, výkalov a zápachu. Škoda.

 

Pevnosť Sobôtka Rimavská Sobota

Ľahko dostupné, neďaleko cesty. No, museli sme sa k nemu prebrodiť zarasteným chodníkom a holými rukami sme otrhávali dvojmetrovú burinu a žihľavu, aby sa nám odhalil aspoň kúsok steny kvôli foteniu. Takisto, žiadne značenie, žiadna tabuľa, aj keď plány na obnovu tu pár rokov dozadu už boli (https://www.teraz.sk/magazin/video-vodny-hrad-sobotka-pripomina-s/219285-clanok.html).

Hrad Kapla Širkovce

Opačný prípad k prvým dvom – značenie nezodpovedajúce skutočnosti. Dopravné značky upozorňujúce na hrad Kapla Širkovce sú umiestnené už v okolitých obciach. Turistické mapy tvrdia, že výstup na hrad je značená turistická trasa. Nie, nie je to pravda, intuitívne cez lúku vstúpite do lesa a tam sa náhodným kľučkovaním a šmýkaním sa po kolená v hŕbach lístia a konárov doškriabete na vrchol kopca. Na strome je umiestnená turistická značka, obrastená vysokou žihľavou. To je všetko, čo nájdete. Dopravné značky popri ceste by mali byť prehodnotené, nakoľko si rodiny s deťmi môžu myslieť, že sa jednoducho dostanú na hrad. Ani jednoducho, ani na hrad.

 

Obišovský hrad Obišovce

Pekná zrúcanina, ktorú obnovujú, ľahko dostupná. Navigácia nás priviedla k veľkej tabuli „Obišovský hrad“ so šípkou, kam treba odbočiť. Potešili sme sa, že tentoraz nebudeme hľadať a blúdiť. Vybrali sme sa v smere šípky a za 2-3 min. sme sa dostali do chatovej oblasti. Tam nás „vítal“ oznam, „toto nie je oficiálna cesta na hrad.“ A nič viac. Podejte sa kam chcete. Tu turistov nechcú, tu chcú mať chatári kľud.

 

Sú aj miesta, za ktoré si, či už zodpovední, alebo nadšení dobrovoľníci zaslúžia pochvalu. Aj keď tam už žiadny hrad nenájdete, trasy sú zrozumiteľne značené (napr. Bačkov Braničev, Kysacký hrad, Sučiansky, Rajecký, Drienok, Sokoľ, Bodoň…).

Niektoré zvyšky hradov sa hádam v budúcnosti značenia dočkajú, lebo by si ho zaslúžili (napr. Šiance Slovenské Pravno, Sokolia Skala Silická Jablonica, Litava Čelovce, Skároš…).

Prajem veľa radosti pri objavovaní!

 

Celé Slovensko = krásy Slovenska priamo z gauča

21.11.2021

Každé jedno video predstavuje kompletný okres so všetkými mestami a obcami v abecednom poradí. Dnes pre vás náhodne vyberám tieto okresy: Trenčiansky kraj – okres Prievidza https://youtu.be/bUe7cVzKCBU Bratislavský kraj – okres Pezinok https://youtu.be/cpwcW2mCUNs Trnavský kraj – okres Piešťany https://youtu.be/xGszxNu3HwE Bratislavský kraj – okres [...]

Celé Slovensko – to je aj 148 hradov, zámkov, zrúcanín. .. a 5 hraničných trojbodov

03.11.2021

5 – toľko máme trojhraničných bodov so susednými štátmi V priloženom linku si môžete pozrieť 5 trojhraničných bodov, ktoré máme spoločné s našimi susednými štátmi: https://youtu.be/O1FYgIcAwfU 148 – je počet všetkých hradov, zámkov, zrúcanín, zaniknutých hradov (kde sú aspoň nejaké zvyšky, prípadne turistické značenie) a pevností na Slovensku [...]

Celé Slovensko – okres Skalica, Zlaté Moravce, Čadca, Ružomberok, Šaľa a Trnava

25.10.2021

Celé Slovensko prináša videá z ďalších okresov. Zaujímavosť z každej jednej obce, či mesta. Jedno video = jeden komplet okres. Okres Šaľa https://youtu.be/vqemgunQTIo Okres Trnava https://youtu.be/uwy495uH_g0 Okres Ružomberok https://youtu.be/fp2JcCPcu_w Okres Zlaté Moravce https://youtu.be/QN1LVbRcebY Okres Čadca https://youtu.be/CZZbc38cLvc [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

hilda

Pre každého niečo

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 189790x
Priemerná čítanosť článkov: 4745x

Autor blogu

Kategórie