Založ si blog

Trojštátie alebo kradnúť a kydať odpad do prírody je také slovenské

Trojštátny hraničný bod je štátna hranica Slovenskej republiky, Českej republiky a Rakúskej republiky. Nachádza sa v katastri obce Sekule, na sútoku riek Moravy a Dyje.

Pohľad na sútok riek Moravy a Dyje, ostrovček v strede je Česká republika, naľavo je Rakúsko.  Slovenská strana

Na slovenskej strane sa nachádza posledná, desiata socha prírodnej galérie sôch Ľuba Kristka v Podyjí.

Ale aby sme nezabudli, že sme na Slovensku, tak táto socha je rekonštrukciou pôvodnej ukradnutej verzie.

Pôvodné bronzové súsošie, dôležitý symbol posledného zastavenia „Kristkovej podyjskej glyptotéky“, symbol neustáleho ľudského hľadania, objavovania a obnovovania totiž v decembri 2009 odcudzil neznámy kultúry barbar.

Od 15.8.2015 preto okoloidúci pri putovaní krajinou pozerá na zrekonštruovanú Kristekovu verziu, ktorá nesie názov „Hľadajúci – organické formy,“ Súsošie je teraz vyrobené zo špeciálne upraveného železa s pomaľbou. A okrem toho je chránené bezpečnostným systémom.

A aby sme naozaj ani na chvíľu nezabudli, že sa nachádzame na slovenskej strane Trojštátia, neďaleko odtiaľ natrafíte ešte na jeden pozdrav – tiež taký typicky slovenský.

V tom sme na Slovensku dobrí, kradnúť a kydať odpad do prírody, to nám ide. Čo keby sme sa už začali správať kultúrnejšie a ohľaduplnejšie!

foto: hilda

 

Celé Slovensko = krásy Slovenska priamo z gauča

21.11.2021

Každé jedno video predstavuje kompletný okres so všetkými mestami a obcami v abecednom poradí. Dnes pre vás náhodne vyberám tieto okresy: Trenčiansky kraj – okres Prievidza https://youtu.be/bUe7cVzKCBU Bratislavský kraj – okres Pezinok https://youtu.be/cpwcW2mCUNs Trnavský kraj – okres Piešťany https://youtu.be/xGszxNu3HwE Bratislavský kraj – okres [...]

Celé Slovensko – to je aj 148 hradov, zámkov, zrúcanín. .. a 5 hraničných trojbodov

03.11.2021

5 – toľko máme trojhraničných bodov so susednými štátmi V priloženom linku si môžete pozrieť 5 trojhraničných bodov, ktoré máme spoločné s našimi susednými štátmi: https://youtu.be/O1FYgIcAwfU 148 – je počet všetkých hradov, zámkov, zrúcanín, zaniknutých hradov (kde sú aspoň nejaké zvyšky, prípadne turistické značenie) a pevností na Slovensku [...]

Celé Slovensko – okres Skalica, Zlaté Moravce, Čadca, Ružomberok, Šaľa a Trnava

25.10.2021

Celé Slovensko prináša videá z ďalších okresov. Zaujímavosť z každej jednej obce, či mesta. Jedno video = jeden komplet okres. Okres Šaľa https://youtu.be/vqemgunQTIo Okres Trnava https://youtu.be/uwy495uH_g0 Okres Ružomberok https://youtu.be/fp2JcCPcu_w Okres Zlaté Moravce https://youtu.be/QN1LVbRcebY Okres Čadca https://youtu.be/CZZbc38cLvc [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

hilda

Pre každého niečo

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 189954x
Priemerná čítanosť článkov: 4749x

Autor blogu

Kategórie